Het Universum

 

Toen onze kinderen op de basisschool zaten heb ik verschillende keren workshops gegeven over het heelal. Dat was erg leuk om te doen en je merkte ook dat kinderen daar echt interesse in hebben.

Hieronder laat ik jullie een aantal filmpjes van YouTube zien die ik gebruikt heb.

De volgende 2 filmpjes gaan over het zonnestelsel. Het is voor kinderen op een erg leuke manier gemaakt. Het vragenblad die ik gemaakt heb kun je er bij gebruiken.

 

 

 

De grote zonnestelsel quiz.doc
Word – 546,5 KB

 



 

Formaten van planeten en sterren. 

We are very small!



 

Hoe groot is het heelal?

 

 



Zwarte gaten 

 

http://www.rug.nl/sciencelinx/blackholegame/index.html

Dit is een site die meer informatie geeft over zwarte gaten. Ook dit is een site die voor kinderen is gemaakt, maar die voor iedereen leuk en leerzaam is.

 



Rommel in de ruimte

Je zou het misschien niet zeggen als je naar de ruimte kijkt, maar in de ruimte is het behoorlijk druk. Naast duizenden satellieten vliegen er wrakstukken met duizenden kilometers per uur door de ruimte. Dat kan best gevaarlijk zijn voor ruimteschepen.

 


 




Twee kinderboeken die met een beetje fantasie een link hebben met ruimtevaart. 

Dit zijn heel leuke en leerzame boeken.

'De Telduivel' vonden onze jongens een aanrader voor elke jongen. Ze hebben het gelezen in groep 7. Ik ben er van overtuigd dat ook meisjes dit een heel leuk boek vinden. Ik heb het inmiddels ook al gezien als computerspel.

'Met Sterre op reis door ruimte en tijd' zullen meisjes juist een leuk boek vinden. In verhaaltrant worden de ideeen van Einstein uitgelegd.

 

De telduivel

Een hoofdkussenboek voor iedereen die bang voor wiskunde is 

Twaalf nachten lang droomt Robert over de telduivel die hem allerlei begrippen uit de wiskunde uitlegt. Zal dat zijn angst voor getallen wegnemen? Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 11 jaar.

In twaalf nachten (hoofdstukken) droomt de hoofdpersoon Robert over zijn contacten met zijn leraar, de 'Telduivel'. Op speelse wijze komen zo tal van onderwerpen uit de getallenleer voorbij. Niet alleen onderwerpen als optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen komen ter sprake. Ook priemgetallen, machten, wortels, rijen, combinaties, driehoeksgetallen, imaginaire getallen, het getal 'nul' en topologie komen aan de orde. Vrij volle bladspiegel. In de tekst wordt vaak een liggend streepje gebruikt, bv. aan het begin van een alinea of in een dialoog. Helaas gebeurt dit vrij willekeurig en zijn bij de dialogen vreemd genoeg weer geen aanhalingstekens gebruikt. Het informatieve verhaal is op een vlotte, wellicht iets te kinderlijke manier geschreven. Maar veel jonge mensen, met enig fanatisme voor wiskunde zullen er plezier aan beleven. De problematiek van de angst voor getallen die aan de orde komt, hangt meestal samen met het al te abstracte karakter van de schoolse wiskunde. Er is een register van onderwerpen dat meer vermeldt dan behandelt. Er zijn veel nuttige en speelse, ook paginagrote, kleurenillustraties opgenomen. Inhoudelijk ongewijzigde herdruk. Het boek is in vele talen vertaald. De Duitse schrijver liet zich door vele deskundigen adviseren. Vanaf ca. 11 jaar.

 

 

 

Materiaal:

Boek

Taal:

Nederlands

Uitgever:

Amsterdam : De Bezige Bij, 2013

Jaar:

2013

ISBN:

9789023477648

   

Annotatie:

Hans Magnus Enzensberger

met tek. van Rotraut Susanne Berner

vert. [uit het Duits] door Piet Meeuse

Vert. van: Der Zahlenteufel. - München [etc.] : Hanser, cop. 1997 - 1e dr. Nederlandse uitg.: 1997

Formaat:

263 p. : ill. , 25 cm

 

 

Met Sterre op reis door ruimte en tijd

 

Sterre is een meisje met een bijzondere oom. Hij laat haar ervaren hoe ruimte, tijd en materialen werken. Eerst leert Sterre hoe het is om heel snel te bewegen ten opzichte van de aarde. Er gebeuren dan rare dingen. Zo lijkt een klok op aarde gezien vanuit een raket langzamer te lopen, maar gezien vanaf de aarde lijkt juist een klok in de raket langzamer te lopen. In het tweede deel leert Sterre dat je het verschil niet kunt merken tussen steeds sneller gaan bewegen aan de ene kant en aangetrokken worden door de zwaartekracht aan de andere kant. In deel drie bekijkt Sterre de kleinste deeltjes die er bestaan. Alles gaat daarbij met kleine sprongetjes. Oom Albert lijkt op Albert Einstein

  

Materiaal:

Boek

Taal:

Nederlands

Uitgever:

Houten : Van Holkema & Warendorf, 2002

Jaar:

2002

ISBN:

9026995792

   

Annotatie:

Russell Stannard

vert. [uit het Engels] door Suzanne Braam

met ill. van Jan Jutte

Vert. van: Time and space with uncle Albert + en: Black holes and uncle Albert + en: Uncle Albert and the quantum quest. - London : Faber and Faber, cop. 1989-1994.

Formaat:

320 p : ill , 25 cm

 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb